exit
search serach
Питание при грудном кормлении

Харчування при грудному вигодовуванні

У вашій родині нещодавно з'явився малюк? Ви сумніваєтеся в правильності свого харчування і турбуєтеся про здоров'я дитини? Харчування мами, яка годує — це одне з найбільш нагальних питань, які постають перед молодою жінкою безпосередньо після пологів. Якщо дитина — первісток, матуся ще толком не знає багатьох нюансів/правил коректного харчування при грудному вигодовуванні. Звернувшись в нашу клініку, ви зможете налагодити свій раціон так, щоб він приносив максимальну користь і дитині, і вам, і щоб їжа була не тільки корисною, але і смачною.

Дієта або особливий раціон?

Харчування мами під час годування груддю не є спеціальною дієтою, як це може здатися на початку. Безумовно, воно відрізняється від харчування звичайних людей, тому що гармонійний розвиток дитини цілком залежить від якості грудного молока, особливо в перші місяці життя. Тому його склад і грамотно налагоджений режим харчування мами, яка годує, і дитини — єдиний важливий і одночасно складний процес.

Активне зростання і розвиток всіх фізіологічних процесів малюка в перші місяці вимагає надходження великої кількості самих різних поживних речовин. Саме грудне молоко може це забезпечити повною мірою. Так формується здоровий організм дитини.

Крім того, організм жінки вимагає свою кількість корисних елементів для відновлення після вагітності й пологів. І мета раціону — виконати всі ці завдання.

Правильне харчування при годуванні груддю

Щоб виключити ризик виникнення у дитини кольок, здуття, запору, проносу або інших неприємних наслідків, важливо відрегулювати харчування при ГВ мами, яка годує. При цьому їй слід в першу чергу звернути увагу на:

  1. Безпечність харчових продуктів. Необхідно виключити продукти низької якості (занадто дешеві та сумнівного походження), з таким, що добігає кінця, або закінченим терміном придатності. Звертайте увагу на цілісність пакування, його зовнішній вигляд, чи не перебиті терміни реалізації. Можливо, варто заздалегідь визначитися з окремими виробниками молочної продукції, місцях закупівлі овочів, фруктів, м'ясних виробів, риби та ін. Також потрібно добре мити овочі, фрукти, зелень; не пити й не їсти з заводських контейнерів, оскільки ви не знаєте напевно, в яких умовах продукція зберігалася на складах.
  2. Процес приготування їжі. Важливий елемент безпеки харчування, особливо в перші місяці життя малюка, коли у нього формується система травлення. По тому, як саме реагує на обране харчування шлунково-кишковий тракт дитини, мама може регулювати свій раціон. Тому в перші 3 місяці в раціоні слід використовувати більше страв після термічної обробки (варіння, приготування на пару, запікання). Це не означає, що сирі продукти потрібно виключити, просто їх включення в раціон має бути поступовим.
  3. Асортимент продуктів. Є дві крайності — ні в чому себе не обмежувати, їсти все або навпаки — дотримуватися суворої дієти мами, яка годує. Вибір в цьому випадку більше залежить не від малюка, а в першу чергу від організму жінки, тобто від того, як відбуваються процеси засвоєння їжі у конкретної мами, яка годує. Наявність різних соматичних захворювань, особливо хронічних, вимагає більш уважного підходу. Тому необхідно попередньо проконсультуватися з фахівцем. Якщо до або під час вагітності мама погано переносила якісь продукти, страви, то їх не варто використовувати в харчуванні при годуванні немовляти.
  4. Обмеження в раціоні в перші місяці годування:
    • продукти, що містять підвищену кількість клітковини (білокачанна і червонокачанна капуста, редис, шкірка фруктів і овочів, бобові), можуть підвищувати газоутворення і провокувати запори у матері та дитини;
    • продукти з різким смаком і запахом (часник, свіжа або обсмажена цибуля, різні приправи) можуть змінити смак молока або надати йому гіркоту, внаслідок чого дитина може відмовитися від ГВ;
    • потенційні алергени (цитрусові плоди, продукти вираженого червоного або оранжевого кольору, арахіс, шоколад, гриби); 
    • екзотичні фрукти й овочі (окрім бананів);
    • продукти промислового виробництва (ковбасні вироби, сири, консерви, домашня консервація) — бажано, щоби таких продуктів було менше. А ось різні кетчупи, майонези й соуси краще зовсім виключити;
    • солодощі — тут варто обмежитися у вживанні продуктів, що містять цукор. Повністю виключати його не варто, якщо немає протипоказань (порушення вуглеводного обміну). Краще, якщо це будуть: пастила, зефір, мармелад (не яскравих кольорів — надто яскраві барвники не завжди натурального походження і можуть викликати алергію у дитини), галетне печиво, а не шоколадні цукерки, вафлі або печиво з рослинними промисловими жирами;
    • різні ароматичні смакові добавки, добавки в йогурти, печиво, в бісквіти. Їх краще не використовувати. Сир або пиріг можна заправити домашнім варенням або додати натуральні ягоди, фрукти;
    • дуже солоні продукти й страви — солоні огірки й помідори краще виключити, бринзу можна вимочити, трохи недосолити будь-яку страву;
    • дуже жирні продукти, страви.

Харчування мами, яка годує

Список дозволених продуктів для годувальниці

  • Хліб. Рекомендується вживати хліб із борошна першого сорту. Який саме? Пшеничний, житній, вівсяний, гречаний. Який добре переносився до вагітності, такий слід їсти й після пологів. По можливості їжте бездріжджовий хліб, не надто пухкий і повітряний і не гарячий.
  • Хлібобулочні вироби рекомендуються власного приготування, а печиво — краще галетне або спеціальне дитяче.
  • Крупи можна використовувати будь-які: як гарнір, тушкувати з м'ясом і овочами, робити молочні страви. Однак слід пам'ятати, що горох і бобові призводять до підвищеного газоутворення, а рис може призвести до закрепу.
  • М'ясо. Краще вживати різні відварені м'ясні страви власного приготування (м'ясо птиці, яловичину, нежирну свинину, м'ясо кролика, нутрії). При цьому перший і іноді другий бульйон краще виливати, а готувати страву безпосередньо на другому (третьому) бульйоні. М'ясо повинно бути добре провареним або термічно обробленим.
  • Риба. Не забуваємо, що риба часто викликає харчову алергію. Але якщо ви їли рибу під час вагітності, то й зараз варто її включити в раціон. Рибу можна смажити, відварювати й тушкувати. Шкірку перед приготуванням слід знімати. Солону рибу теж можна їсти, але в обмежених кількостях і краще на обід.
  • Яйця — відмінне джерело білка, але вони також здатні викликати алергію. Тому їх введення в раціон має бути поступовим. Починати краще з білка, а через 2–3 дні поступово вводити й жовток. Яйця можна відварювати, готувати омлети, додавати в інші страви, фарш.
  • Молочні продукти — це молоко, кефір, ряжанка, йогурт, кисломолочні продукти, сир, твердий сир і страви, які можна приготувати з ними. Намагайтеся вибирати молочні продукти з мінімальним вмістом барвників, стабілізаторів та ін. Кефір і йогурт можна готувати самостійно, використовуючи закваски. Їх можна купити в аптеці. У день рекомендується вживати 1–2 склянки питного продукту, можна пекти запіканки.
  • Консервація повинна бути без використання оцту, тобто щоби процес засолювання був природним.
  • Жири. Бажаючи урізноманітнити харчування при грудному вигодовуванні, можна використовувати як тварини, так і рослинні жири. У помірних кількостях рекомендується вживати оливкову, соняшникову, лляну олію і вершкове масло (до 40 г — в гарніри), додаючи їх у блюда, до бутербродів.
  • Овочі та фрукти рекомендується вживати спочатку в термічно обробленому вигляді: запечені, відварені або без шкірки. Які? — які любите й на які немає алергії. Але не цитрусові.
  • Рідина. До такого виду продуктів відноситься будь-яка рідина, включаючи чай, соки, компоти, відвари, узвар, морси. Вони не повинні бути занадто солодкими або занадто кислими. Рівень цукру або кислоти повинен бути середнім. Воду слід пити чисту, без барвників, без газу й підвищеного вмісту солей. Якщо в мами спостерігаються набряки, то слід скорегувати кількість рідини з особистим лікарем.
  • Цукор і сіль. Застосування цукру й солі дозволено, але їх використання повинно бути виправданим: не варто вживати надто солодкі або занадто солоні страви та напої. Але й повністю виключати цукор і сіль теж не слід.

Поради та рекомендації

Для кожної мами і її дитини список допустимих і небажаних до вживання продуктів є індивідуальним. Визначити його заздалегідь складно, оскільки під час вагітності у майбутньої мами могла статися зміна переносності певних продуктів. Тому включати їх в раціон потрібно поступово і бажано в першій половині дня. Якщо протягом доби ані у матері, ані у дитини немає яскраво вираженої негативної реакції (висип, кольки та ін.), значить цей продукт можна включити в раціон на постійній основі.

Залишилися питання по харчуванню при годуванні грудьми або хочете чітко позначити дієту? Щоб налагодити обопільний процес харчування, який принесе користь і вам, і вашій дитині, записуйтеся на консультацію в клініку МЕДІКОМ або залиште онлайн-заявку на сайті, і наші консультанти зателефонують вам найближчим часом.

Питання-Відповідь

Які фрукти можна при ГВ?

При ГВ можна їсти будь-які фрукти. Однак слід виключити цитрусові, оскільки на них у дитини може бути алергічна реакція. А ось яблука краще запікати або їсти сирими, але без шкірки. Матусі-годувальниці також можна світлі тонкошкірі виноград і сливи, груші та банани, різні ягоди, але в невеликих кількостях. Вводити кожен новий вид у раціон слід поступово.

Чи можна каву при ГВ?

Педіатри рекомендують під час ГВ перейти на натуральну (заварну) каву на молоці. Якщо в матері-годувальниці є проблеми з тиском, то кількість кави слід обговорити з лікарем і з педіатром. А також дивитися по дитині. Якщо 1–2 чашки кави не позначаються на дитині (вона спокійна, продовжує добре спати і їсти), то можна. А якщо в дитини збивається режим неспання/сну, з'явилася алергія, то краще почекати або знайти заміну цьому напою. З усіх питань слід звернутися за консультацією до лікаря.

Які овочі можна при ГВ?

Для матері-годувальниці корисні всі продукти, особливо овочі. Але слід знати кілька особливостей, щоби регулювати введення овочів у щоденний раціон. Наприклад, деякі овочів багаті на клітковину, яка разом із бобовими може викликати підвищене газоутворення (капуста білокачанна, синя, броколі, цвітна, горох, квасоля, редис і ін.). Цибулю й часник рекомендується не вживати перші кілька тижнів після народження. А потім вводити їх у відвареному (в супі, борщі, у тушкованих блюдах) вигляді й у невеликих кількостях. Це пов'язано з різким смаком прянощів, через що молоко може придбати гіркоту, а дитина — відмовитися від ГВ. Тому вживання всіх овочів має бути помірним, а самі овочі слід піддавати термічній обробці.

Яке печиво можна при ГВ?

При ГВ рекомендується галетне або спеціальне дитяче печиво. Вважається, що таке печиво містить меншу кількість жирів, цукру й тому його можна вживати в їжу не тільки маленьким дітям, але й мамам-годувальницям.

Які горіхи можна при грудному вигодовуванні?

Горіх є продуктом, здатним викликати алергічну реакцію в дитини. Саме тому до вживання матусею в раціоні допускаються саме волоські й кедрові горішки. Вони найбільш безпечні. До того ж у них міститься багато вітаміну С, навіть більше, ніж у деяких цитрусових плодах. А ось фундук і арахіс — досить «важкі» й не бажані до вживання, оскільки можуть негативно позначитися на здоров'ї дитини. Вони містять великий відсоток алергену.
Автор статті:

Лікар-дієтолог, лікар-терапевт

Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам?
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Передзвоніть
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Вільних операторів на лінії: 6
Замовлень дзвінків сьогодні: 100+
Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам?
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Вільних операторів на лінії: 6
Замовлень дзвінків сьогодні: 100+
Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам
в зручний час?
КНОПКА
ЗВ'ЯЗКУ
page-down