Як позбутися печії?
Печія — це дискомфортні відчуття печіння, які виникають внаслідок подразнення слизової оболонки стравоходу та поширюються від шлунка вгору. Виникає періодично після прийому їжі. Симптом характерний для різних патологій і станів, присутній близько у 40 % людей.
У літературних джерелах зустрічається й інша назва цього неприємного відчуття — «піроз».
Етіологія печії
Причини печії пов'язані з тим, що сфінктер, який знаходиться між стравоходом та шлунком, ослаблюється та з'являється гастроезофагеальний рефлюкс, при якому кислий вміст зі шлунку закидається назад в стравохід. Важливе значення у розвитку цього стану має й рівень соляної кислоти шлункового соку. Якщо хворий страждає на надлишок кислотності, печія — дужче виражена й має більш небезпечні наслідки.
Гастроезофагеальний рефлюкс і печія — симптоми гіперацидного гастриту, езофагіту, виразкової хвороби та ГЕРХ (гастроезофагеальної рефлюксної хвороби). Вони виникають також при холециститі та наявності конкрементів в жовчному міхурі, муковісцидозі, алергії на деякі продукти й грижах стравохідного отвору діафрагми. Іноді печіння провокується зміщенням органів через важкі форми сколіозу.
Розвитку печії сприяють і інші фактори:
- помилки в раціоні — зловживання міцним чаєм і кавою, свіжою здобою, шоколадом, газованою водою, гострими, жирними, солоними, копченими й смаженими стравами;
- порушення в харчовому режимі — переїдання, їжа в поспіху, нерегулярні прийоми їжі;
- шкідливі звички — куріння і зловживання алкогольними напоями;
- ожиріння;
- часті стреси;
- прийом деяких антигіпертензивних або нестероїдних протизапальних засобів;
- вагітність — підвищення рівня прогестерону, збільшення внутрішньочеревного тиску та зміщення органів через зростання матки.
Іноді причиною печії навіть у здорових людей можуть стати інтенсивні фізичні заняття, підняття важких предметів, одяг, що здавлює живіт, тривале перебування у позі, коли тулуб нахилений вниз, різкі нахили.
Патогенез печії
Основний компонент шлункового соку — соляна кислота. Середа стравоходу наближена до нейтральної, оскільки цей компонент в ній відсутній. Надходженню їжі зі шлунку в стравохід перешкоджає сфінктер — особливий замикальний м'яз. Якщо він неспроможний це зробити, вміст шлунку може закидатися назад. Кисла речовина обпікає стінки стравоходу, які жодним чином не захищені від цього агресивного фактора.
Коли вміст з соляною кислотою зі шлунку опиняється в стравоході, він пошкоджує його стінки та формує хімічний опік. В результаті у людини виникають печіння і біль. Зазвичай вони з'являються після їжі, іноді — вночі.
Відсутність лікування печії постійно травмує стінки стравоходу, що може викликати небезпечні ускладнення, в тому числі розвиток ракового новоутворення.
Клінічні прояви печії
Головними симптомами печії є відчуття жару або печіння в місці розташування стравоходу. Вони можуть виникати в нижній частині горла, в надчеревній ділянці зліва, за грудиною.
Залежно від першопричин виникнення та прийому їжі симптоми печії виникають в різний час:
- при ГЕРХ, яка виникає через неспроможність сфінктера стравоходу, зазвичай проблема супроводжується відрижкою і з'являється відразу або через 20–30 хвилин після прийому їжі;
- при гастриті з підвищеною кислотністю можуть бути болі у верхній лівій частині живота;
- при виразковій хворобі шлунка печіння і больові відчуття з'являються через 15–30 хвилин після прийому їжі ;
- при ураженні дванадцятипалої кишки – через 1,5–2 години.
При важких ушкодженнях слизової на її поверхні можуть формуватися не тільки роздратовані ділянки, викликані хімічним опіком, але й дефекти в формі виразок і ерозій. У таких випадках, крім печіння, у хворого можуть з'являтися й болі.
Особливості печії при вагітності
Під час гестації може бути кілька причин для появи печії:
- змінюється гормональний фон: один з гормонів сприяє розслабленню м'язових тканин, в тому числі й стравохідного сфінктера;
- збільшується у розмірах матка: це призводить до підвищення внутрішньочеревного тиску, зміщення органів і зменшення розмірів шлунка.
У першому випадку печіння припиняється приблизно до 13–14 тижня. У другому – ознаки печії з'являються в третьому триместрі й можуть доставляти жінці дискомфорт до кінця вагітності.
В інших випадках поява печії провокуються такими ж причинами, як і в інших людей.
У період гестації печія не є небезпечною, оскільки не є проявом іншого захворювання. Однак цей неприємний симптом порушує якість життя жінки та викликає у неї підвищену дратівливість. Вагітній стає складно засинати. Така зміна психоемоційного фону негативно відбивається і на стані дитини. Тому лікарі рекомендують усувати його за допомогою різних безпечних засобів.
Якщо печіння в області стравоходу провокується якимись захворюваннями, то жінці слід звернутися до фахівця для їх діагностики та безпечного лікування. Без участі лікаря патології можуть викликати ускладнення.
Щоб попередити печію при вагітності, рекомендується:
- вживати їжу невеликими порціями та повільно;
- харчуватися 5–6 разів на день;
- відмовитися від прийому їжі, що викликає печію;
- після їжі слід рухатися, а не лягати відпочивати або спати;
- носити зручний одяг, який не тисне на живіт;
- не допускати збільшення зайвих кілограмів;
- не нахилятися;
- слідкувати за поставою;
- в положенні сидячи не закидати ногу на ногу;
- в положенні лежачи піднімати голову вище, відпочивати краще напівсидячи.
Як позбутися від печії під час вагітності та не нашкодити собі й малюку? В першу чергу, слід відмовитися від самостійного застосування рецептів народної медицини. Призначити безпечне лікування печії за допомогою ліків може тільки лікар. Без призначення фахівця можуть застосовуватися тільки ентеросорбенти, але їх прийом не повинен бути постійним або тривалим.
Безпечно усунути печію при вагітності допоможуть:
- молоко;
- кисіль;
- морква;
- банани;
- груші;
- негазована лужна мінеральна вода;
- ромашковий або імбирний чай;
- запечені фрукти або овочі;
- вівсяна каша;
- шматочок твердого хліба або сухе печиво;
- горіхи;
- сирі насіння соняшнику або гарбуза;
- приготоване на пару м'ясо або нежирна риба.
Особливості печії у дітей
До 4 місяців майже у половини дітей печію провокує рефлюкс, який викликається через незрілість травних органів.
На розвиток печії у немовляти вказують такі ознаки:
- плаксивість і дратівливість після годування;
- зригування й відрижка;
- вигинання спини;
- нестача повітря;
- сухість у роті;
- надутий живіт через скупчення газів.
Щоб запобігти появі неприємного відчуття, рекомендується після годування потримати малюка у вертикальному положенні «стовпчиком» близько пів години. Дитина не повинна переїдати. Щоденна зарядка і викладання на животик також сприяють поліпшенню травлення. Щоб повністю виключити можливі патології, варто одразу повідомити лікаря про симптоми, які виникають.
У найстарших дітей часта поява печії вказує на порушення режиму і якості харчування чи різні патології. До 2 років цей симптом з'являється рідко і частіше виникає у дітей дошкільного та шкільного віку. Щоб вчасно діагностувати існуючу патологію і почати лікування, слід звернутися до лікаря.
Ускладнення печії
При відсутності лікування виникають такі наслідки печії:
- Езофагіт
- Аденокарцинома стравоходу
- Стравохід Барретта
- Звуження стравоходу через розвиток стриктур
- Пептичні виразки та ерозії (схильні до кровотечі)
- Посилення захворювань, що викликають печію
Діагностика при печії
Виявити першопричини печії може лікар-гастроентеролог за допомогою комплексної діагностики. Спеціаліст уважно вивчає скарги, анамнез хвороби та життя пацієнта. Аналіз отриманих даних допомагає скласти план обстеження, який може включати такі види діагностики:
- клінічний аналіз крові;
- біохімічний аналіз крові;
- аналіз на Хелікобактер пілорі;
- копрограмма;
- ВЕГДС;
- pH-метрія;
- езофагоманометрія.
За необхідності діагностику при печії слід доповнити консультаціями інших профільних фахівців, наприклад: вертебролога, алерголога та ін.
Аналіз отриманих даних допомагає лікареві зрозуміти, як позбавити від печії пацієнта і скласти правильний план лікування.
Лікування печії
Якщо печія викликана порушеннями якості та режиму харчування або іншими зовнішніми факторами, вона не вимагає спеціальних заходів і легко усунеться після виключення першопричини. В інших випадках лікар розробляє план терапії, який охоплює дієтотерапію, консервативні й медикаментозні методи. При важких захворюваннях рекомендується хірургічне лікування.
Консервативні методи
Пацієнт повинен відмовитися від куріння, алкоголю, міцного чаю, кави й нормалізувати режим харчування. Їжу потрібно добре пережовувати та приймати невеликими порціями 4–5 разів на день. Їжа і напої повинні бути комфортної температури. Останній прийом їжі — за 3–4 години до нічного сну.
Дієта при печії
Дієту при печії призначають після проведення комплексного обстеження і консультації дієтолога. Її вибір залежить від захворювання і персональних особливостей травлення. При виразці призначається дієта № 1, при гастритах – № 2, при захворюваннях жовчного міхура — № 5.
Будь-яка дієта передбачає собою виключення з меню кислих, гострих, солоних, копчених, смажених та жирних страв, напівфабрикатів, консервів, ковбасних виробів, шоколаду, продуктів зі шкідливими хімічними харчовими добавками, міцного чаю та кави, газованої води, кислих ягід або фруктів, цитрусових. Корисно при печії вживати каші, супи без засмажки, приготовані на пару страви з нежирного м'яса і риби, запечені овочі та яблука, лужну воду без газу, нежирні молочні продукти.
Медикаментозна терапія
Для усунення печії можуть призначатися різні препарати:
- антациди;
- альгінати;
- гастропротектори;
- антисекреторні засоби;
- прокинетики.
Препарати та порядок їх прийому визначається тільки лікарем.
Народна медицина
Для усунення неприємної печії після їжі можна використовувати й деякі народні рецепти:
- відвар ромашки, деревію, подорожника, меліси, календули, пустирника, фенхелю, насіння льону;
- сік алое;
- липовий або акацієвий мед;
- мигдаль;
- насіння гарбуза і соняшнику;
- розчин яблучного оцту;
- содовий розчин.
Народні методи можна застосовувати одноразово або доповнювати комплекс медикаментозного лікування після узгодження з лікарем. Застосування будь-якого засобу допустимо тільки після виключення протипоказань.
Хірургічне лікування
У деяких важких випадках усунути печію можна тільки за допомогою хірургічного лікування таких захворювань з ускладненим перебігом як ГЕРБ, виразкова хвороба, жовчнокам'яна хвороба, грижа стравохідного отвору діафрагми, сколіоз. Вид хірургічної операції залежить від клінічного випадку.
Профілактика печії
Запобігти розвитку печії можна за допомогою ряду простих правил:
- не переїдати та приймати їжу регулярно;
- не зловживати продуктами, що викликають печію;
- страви та напої не повинні бути занадто гарячими чи холодними;
- після їжі не слід лежати та нахилятися;
- не піднімати важкі предмети;
- носити зручний одяг;
- вживати ліки тільки за призначенням лікаря;
- слідкувати за поставою;
- не допускати ожиріння;
- своєчасно лікувати хронічні захворювання.
Поради та рекомендації
Розчин соди або яблучного оцту для усунення печії не можна використовувати часто. При частому застосуванні оцет здатний подразнювати слизові травного тракту, а сода провокує посилення секреції й може посилювати печію.
Стаття носить інформаційно-ознайомлювальний характер. Будь ласка, пам'ятайте: самолікування може нашкодити вашому здоров'ю.
Який лікар лікує печію?
Дізнатися, який лікар лікує печію в клініці МЕДІКОМ в підрозділах на Оболоні та Печерську, вам допоможуть наші оператори кол-центру. Для лікування печії в Києві слід звернутися до професіоналів. У нас працюють досвідчені лікарі для дорослих і дитячі гастроентерологи, котрі проводять усі види діагностики й лікування. Звертайтеся до нас і живіть без печії.
Сертифікати
Вiдгуки
Хороша стаття. спасибі
Щоб говорити про печію, потрібно знати яка кислотність, підвищена або знижена. Оскільки вона буває в обох випадках, а лікування і харчування абсолютно різні.
Прикольная статья и хорошая информация.
Очень понравилась статья! Прям как вроде бы про меня написали! Спасибо за классные советы ))
Мені позбутися від печії допомогла вода. П'ю її між прийомами їжі і зовсім забула про свої муки.
Дякую за статтю, а то мене вічно мучить ця проблема.
Изжога изводила не один год. Причем, начиналось с ноющей боли справа (ниже подреберья). Желчный пузырь удален. Помогали от изжоги медицинские препараты. Но после прекращения приема она вскоре возвращалась. С недавних пор как только чувствую начало изжоги, делаю несколько глотков Боржоми. И всё нормализуется. Вот только беспокоит, не вредно ли долгое время принимать Боржоми? Не спровоцирует ли это образование камней в почках и мочевом пузыре?
Під час другої вагітності я дізналася що таке печія. Це було жахливо. Народила і тепер навіть не згадаю, як це було.
Показати ще 3
Всього 8 відгуків