Харчова алергія: симптоми у дорослих і дітей
При перших симптомах харчової алергії запишіться на консультацію фахівця у клініку МЕДІКОМ. У нас працюють кваліфіковані алергологи з великим досвідом лікування алергічних захворювань. Медичний центр оснащений всім необхідним обладнанням для швидкої і точної діагностики, а також для проведення ефективного лікування харчової алергії.
Харчова алергія — це надмірно виражена імунологічна реакція організму на певні харчові продукти. Вживання таких продуктів навіть у незначних дозах призводить до тяжких наслідків. Збудником алергії зазвичай є харчовий білок, який знаходиться в бобових, рибі та морепродуктах, яйцях, молоці, арахісі, горіхах деревних і пшениці.
Етіологія
Харчова алергія — результат імунної відповіді, при якій розвиваються незапалювальні імунні реакції на з'їдені продукти. Найчастіше до них належать фактори навколишнього середовища і спадковість, які й викликають несприятливі імунні відповіді.
Сенсибілізація — підвищена чутливість до харчових продуктів, для якої характерний розвиток імунної відповіді імуноглобуліну E (IgE). Як це відбувається: специфічний імуноглобулін виробляється імунною системою при алергічній реакції на алерген. Частіше це виникає під час потрапляння алергену всередину. Наприклад, синдром оральної алергії (синдром, пов'язаний з пилком і харчовими продуктами) — це реакція на певні сирі фрукти або овочі, які мають схожі з пилком білки. Первинним є респіраторний (при вдиханні) вплив білків пилку, а не їх пероральний прийом. Також можлива алергічна реакція при впливі алергену на шкіру (з'являються почервоніння, свербіння, висип тощо).
Харчова алергія — причини
Найпоширеніші причини харчової алергії:
- генетична схильність;
- зміни у вмісті кишкової флори;
- штучне вигодовування малюка в дуже ранньому віці;
- підвищена чутливість слизової кишківника внаслідок запальних процесів;
- потрапляння в організм ембріона або грудного немовляти разом з молоком матері антитіл з продуктів, які містять харчові алергени;
- знижена кислотність.
Характеристики харчових алергенів
Харчові алергени зазвичай є водорозчинними глікопротеїнами, стійкими до високих температур, які не піддаються протеолізу. Їх молекулярна маса становить 10–70 кДа. Все це сприяє всмоктуванню алергенів через поверхні слизової оболонки.
Для немовлят і маленьких дітей зазвичай алергенами можуть бути молоко, соя, яйця, арахіс і пшениця. У дітей старшого віку і дорослих алергія частіше зустрічається на горіхи і морепродукти.
Віддалені алергічні реакції на білки м'ясного походження пов'язані з впливом вуглеводних складових у них.
Фактори ризику та ускладнення
Гострим ускладненням харчової алергії є анафілаксія, яка може викликати анафілактичний шок. Патологія може бути небезпечною для життя хворого. Посилювати стан пацієнта з алергією можуть:
- наявність астми, особливо у пацієнтів з погано контрольованим захворюванням;
- попередні епізоди анафілаксії;
- нездатність розпізнати ранні симптоми анафілаксії;
- затримка або відсутність негайного застосування адреналіну для лікування алергічної реакції.
Ознаки харчової алергії, що спостерігаються при анафілактичній реакції, викликаній їжею, можуть вражати шлунково-кишковий тракт, дихальні шляхи та шкіру. На шкірі з'являються висипання, тривалість яких зберігається від декількох годин до декількох днів.
Побічні реакції на їжу не вважаються харчовою алергією. Прикладом може служити непереносимість лактози, викликана дефіцитом лактази. Алергія на харчові продукти також може виникати в результаті токсичних або фармакологічних ефектів.
Харчова алергія — симптоми
Найпоширеніші ознаки харчової алергії:
- Стридор - клінічна ознака, яка характеризується галасливим диханням і вказує на часткову обструкцію верхніх дихальних шляхів.
- Набряки на різних ділянках тіла: обличчі, руках, ногах, статевих органах. Найчастіше з'являються при важкій формі харчової алергії.
- Закладеність носа, свербіння в носі, ринорея й чхання.
- Дисфонія - порушення голосу невідомого походження.
- Розлади ШКТ: пронос, нудота, коліки, блювоти, метеоризм, зригування, болі в животі.
- Очна ін'єкція, свербіння очей, набряк кон'юнктиви.
- Висипання на шкірі: бульбашки, вузлики, червоні або рожеві плями різних розмірів аж до кропивниці. У немовлят можуть виникати на відкритих ділянках шкіри, виключаючи зону під підгузками.
- Висип зі свербежем, який посилюється на вечір. Дитина стає примхливою, а у дорослих і вагітних погіршується загальне самопочуття.
Також алергія на харчові продукти може проявлятися задишкою, почуттям страху смерті та серцево-судинним колапсом, який передбачає падіння артеріального тиску або зупинку серцевої діяльності.
Харчова алергія у немовлят і маленьких дітей
Переважно діти переростають або стають клінічно толерантними до своєї харчової гіперчутливості. Алергія на молоко, яйця, сою і пшеницю проходить майже завжди. А ось алергія на такі харчові продукти як арахіс, деревні горіхи, риба і молюски, більш стійка.
У 85 % дітей алергія на молоко або яйця проходить до 3–5 років. А у 50 % маленьких пацієнтів захворювання перестає проявлятися до 8–12 років. Також процес переростання харчової алергії може тривати і у підлітків.
Близько 20 % немовлят і дітей молодшого віку позбавляються від алергії до арахісу, коли досягають шкільного віку.
Діти з алергією на продукти, не пов'язані з виробленням IgE, наприклад, проктоколітом і ентероколітом, зазвичай позбавляються від харчової алергії у перші роки життя. Алергічний еозинофільний езофагіт є хронічним захворюванням.
Як діагностувати алергію?
Щоб діагностувати алергію, необхідно провести такі лабораторні дослідження:
- Аналіз крові на харчові алергени - проявляється специфічними антитілами до імуноглобуліну Е (IgE). Позитивні результати вказують на сенсибілізацію і можуть не підтверджувати клінічну алергію.
- Прик-тест (шкірне тестування). Це найбільш поширений скринінговий тест на харчову алергію.
Лікування харчової алергії
Єдиним дієвим методом лікування харчової алергії є дієта, яка передбачає усунення харчового алергену, що викликає реакцію.
Дієта при харчовій алергії
Добре збалансована елімінаційна дієта при харчовій алергії (обмеження алергенів) може призвести до зникнення симптомів харчової алергії, а також допомогти уникнути дефіциту поживних речовин.
Потрібно правильно читати етикетки на харчових продуктах і визначати загальні слова, що використовуються для позначення присутності алергену.
У процесі приготування їжі необхідно уникати контакту (через загальний посуд) алергенів з небезпечними для пацієнта продуктами. Речовини, що викликають харчову алергію можуть також бути серед спецій і натуральних ароматизаторів.
В організм алергени можуть потрапити не тільки з їжею, але й через шкіру або дихальні шляхи. Особливо небезпечними можуть бути продукти в процесі їх приготування. Якщо людина, яка має схильність до харчової алергії, буде вдихати пари при смаженні риби та кип'ятінні молока, може проявитися реакція. Також харчові алергени можуть входити до складу ліків і косметики. Тому перед використанням засобів завжди потрібно вивчати їх вміст.
У більшості людей, які мають алергію на харчові продукти одного виду, спостерігається також перехресна реакція на інші, в яких подібний алергенний склад. Можна очікувати наступні наслідки харчової алергії на аналогічні продукти:
- яйця - курка;
- коров'яче молоко - яловичина;
- деревні горіхи - інші горіхи;
- один вид риби - інші сорти риб;
- арахіс - інші бобові;
- соя - інші бобові;
- пшениця - інші злаки (наприклад, жито і ячмінь);
- коров'яче молоко - козяче молоко (овече молоко).
Намагайтеся уникати фуршетів, пікніків, коли може статися випадкове або ненавмисне з'їдання харчових алергенів.
Після одужання можна пройти алергопроби, щоб спробувати визначити антиген, що провокує. У цьому полягає профілактика харчової алергії та запобігання повторних реакцій.
Для пацієнтів з легкими реакціями, такими як локалізована кропивниця, свербіж у роті або легкий біль у животі, лікування може проводитися антигістамінними препаратами, які призначає лікар.
Якщо у пацієнта спостерігаються системні симптоми харчової алергії, кращим методом лікування харчової алергії є введення адреналіну внутрішньом'язово в бічну частину стегна. Крім цього, може знадобитися перша допомога при харчовій алергії. Дзвонити у швидку також необхідно і в разі анафілаксії.
Питання-Відповідь
Як дізнатися причину харчової алергії?
Харчова алергія виявляється, коли організм чутливий до певних харчових продуктів. Перші ознаки алергії — болі в роті, набряклість обличчя та горла, поява висипу, кашель, задуха. У разі їхньої появи слід звернутися негайно до лікаря. Алерголог бабо терапевт повинен видати направлення на діагностику.
Що в крові вказує на харчову алергію?
Першою ознакою харчової алергії є підвищена кількість у крові еозинофілів — лейкоцитів (білих кров'яних клітин). Кількість загального та специфічного імуноглобуліну Е (IgE) показує біохімічний аналіз крові. Для підтвердження результатів проводяться алергопроби.
Як довго можна приймати препарати від алергії?
Засоби проти алергії можна приймати стільки, скільки потрібно, щоб знизити симптоми захворювання або позбутися їх. Лікування антигістамінними препаратами може тривати від 7 днів до 1 року. Тривалість курсу визначається на консультації алерголога.
Чому харчова алергія не лікується?
Ефективних ліків проти харчової алергії, які повністю викорінять захворювання, немає. Але можна дещо зробити, аби полегшити свій стан. Для початку потрібно виключити контакти зі встановленими алергенами. Для полегшення симптомів алерголог може призначити антигістамінні препарати.
Чи може бути кашель при харчовій алергії?
Алергічний кашель — основний симптом респіраторних алергозів, оскільки при вдиханні дратується слизова дихальних шляхів. При харчовій алергії цей симптом не так часто зустрічається, але можливий. Найчастіше харчова алергія проявляється в травному каналі та на шкірному покриві.
Стаття носить інформаційно-ознайомлювальний характер. Будь ласка, пам'ятайте: самолікування може нашкодити вашому здоров'ю.
Який лікар лікує харчові алергії?
Основними фахівцями в лікуванні є лікар-алерголог, дитячий алерголог, дитячий імунолог. Також потрібна консультація дієтолога, який допоможе за результатами аналізів на харчові алергени розробити й підібрати індивідуальну дієту.
Якщо виникли запитання, телефонуйте за номерами, вказаними на сайті клініки МЕДІКОМ. Також можна записатися на консультацію і пройти лікування харчових алергій у Києві у кваліфікованих фахівців у підрозділах нашої клініки на Оболоні та Печерську. Пам'ятайте, своєчасне лікування — запорука швидкого одужання і відсутності ускладнень.
Сертифікати
Вiдгуки
Дуже хороша стаття, з доступними визначеннями. Вперше в житті в 64 роки виявилась харчова алергія. Спершу запухло горло та язик через один день після того, як з'їла манго. Після 1 таблетки все пройшло. Але ще через 4 дні все тіло покрилося сипом зі страшенним зудом. Поки що ніякі ліки не допомогли. Завтра їду до обласного алерголога та здам аналізи на алергени. Може бути алергія на горіхи, бо останнім часом я їх багато вживала. Надіюся на одужання.
Дякую, дуже хороша стаття, у мене три дні болів живіт, потім відкрилася блювота, через тижні з'явився висип у вигляді кропивниці. Здала аналізи - алергія на червоне. Їла тільки полуницю, раніше не сипало.
Отличная статья, спасибо!
Автор розумничка, багато прояснив. Мені 23 роки, з дитинства мучуся, здавала аналізи, показали, що все добре. Тепер знаю, що робити. Спасибі!
Скільки себе пам'ятаю, весь час від чогось утримуюся, сьогодні здала аналізи, записалася до алерголога і психолога, думаю, може я сама собі вселила алергії. Сподіваюся на позитивний результат.
Дякую, класна стаття, дитина алергік. Записалися до вас на прийом.
Сыплет много лет подмышками, думала, из-за лишнего веса потница, похудела. Сменила дезодорант, все равно сыплет, дерматолог отправил к аллергологу. Сдала анализы, записалась к врачу. Жду результатов, желательно положительных.
Очень хороший сервис. У меня 7 детей, часто болеют, всегда информацию ищу здесь. В наше время, идя в больницу, надо быть вооруженным знаниями. Аллергия сейчас практически у каждого ребенка, хотелось бы больше узнать о препаратах, устраняющих действие аллергена.
Надумала, що так багато причин алергії. Спасибі автору, просвітив на всі 100%.
Дякую за статтю, дуже допомогла.
Спасибо, автор дал много информации по больной теме, но я не поняла в чем заключается профилактика аллергии.
Показати ще 3
Всього 11 відгуків