exit
search serach
Що таке диспепсія (диспепсичні розлади)?

Що таке диспепсія (диспепсичні розлади)?

Найчастіше безліч людей, які страждають від повторливого болю в животі, прибирають виниклий дискомфорт за допомогою наявних під рукою спазмолітиків або інших знеболюючих. Водночас посилення больових відчуттів та поява додаткових симптомів підштовхує до збільшення дози лікувального препарату. Але це докорінно не правильно! Біль у животі є головним показником диспептичного розладу та потребує ретельного лікарського огляду. Диспепсія — це порушення роботи шлунково-кишкового тракту, яке супроводжується різкими болями в животі.

У разі появи перших больових симптомів необхідно відразу звернутися до кваліфікованого гастроентеролога для обстеження органів ШКТ. Весь комплекс діагностичних та лікувальних процедур на високому професійному рівні при проблемах травної системи можна отримати у Києві в клініці МЕДІКОМ.

Класифікація диспепсії

Диспепсичні розлади вказують на те, що існують порушення в роботі шлункового та кишкового тракту. Вони супроводжуються дискомфортом і спазмами в області живота. Можуть перебувати в стані рецидиву. Для диспепсії характерне також збільшене газоутворення, почуття швидкого насичення, пекучий або смокчучий біль у шлунку.

У сучасній медицині виділяються дві основні форми диспепсичного розладу:

  • Органічна диспепсія.
    Патологія органів, при яких змінюється структурний стан органів шкт.
  • Функціональна диспепсія.
    Легка форма патології, яка призводить до часткового порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту.

Водночас функціональна диспепсія буває:

  • Виразковоподібна.
    Характеризується больовими відчуттями в підшлунковій залозі.
  • Дискінетична.
    Проявляється тяжкістю в області підшлункової залози, з нападами нудоти навіть від невеликої кількості випитої води.
  • Неспецифічна.
    Визначається важко, оскільки має симптоми дискінетичної та виразковоподібної диспепсії.

Види диспепсії

Аліментарна диспепсія поділяється на такі види:

  • Бродильна.
    Основна причина розвитку — високий рівень вуглеводів. До продуктів, які стимулюють патологію, належать вироби з білого борошна, овочі та фрукти, що спричиняють газоутворення, солодощі, квас, пиво. У разі появи дріжджів у кишечнику починає проявлятися метеоризм. Головний ознака — рідке та часте випорожнення, яке характеризується кислим запахом і наявністю пінистих виділень.
  • Гнильна.
    Виникає після вживання білковмісних продуктів: рибні та м'ясні вироби, яйця. Для їхнього перетравлення необхідна велика кількість часу, тому порушується функціонування органів шлунково-кишкового тракту. Диспепсичні розлади можуть виникнути внаслідок вживання несвіжих продуктів із білком навіть у малих дозах. Людина стає млявою, з'являється загальна втома, кишечник не заповнюється корисними бактеріями. Внаслідок захворювання порушується обмін речовин, що послаблює імунітет, з'являється рідке випорожнення із гнильним запахом і часті позиви до прийому їжі.
  • Жирова.
    Характеризується вживанням великої кількості тварин жирів.

Якщо робота органів порушується, і вони не виділяють корисні ферменти в потрібній кількості, то розвивається ферментна диспепсія. Вона буває таких видів:

  • гастрогенна — брак ферментів шлунка;
  • панкреатогенна — нестача компонентів підшлункової залози;
  • ентерогенна — відсутність соків у кишечнику;
  • гепатогенна — брак жовчі, яку виділяє печінка;
  • холецистогенна — неправильна робота жовчовиділення, виникає внаслідок порушень у роботі всмоктування кишечника.

Поява інфекцій у кишкової флорі призводить до розвитку інфекційної диспепсії.

При отруєнні їжею, хірургічних патологіях та інфекціях може розвиватися інтоксикаційна диспепсія кишечника.

Етіологія диспепсії

Причини розвитку диспептичних розладів можуть бути як фізичні, так і психологічні.

Основні причини диспепсії — це:

  • захворювання ендокринної системи;
  • порушення імунітету;
  • прийом лікарських препаратів;
  • неврологічні захворювання та стреси;
  • недотримання правильного харчування, дієти, переїдання;
  • наявність новоутворення (необов'язково злоякісного);
  • виразка дванадцятипалої кишки або шлунка, гастрит, захворювання підшлункової залози.

У жінок симптоми диспептичних розладів можуть бути пов'язані з вагітністю.

 

Патогенез диспепсії

Диспепсія виникає при розладі травлення. Цей процес призводить до нестачі або надлишку корисних ферментів, також у кишечнику можуть розвиватися бактерії.

Для функціональної гнильної диспепсії характерні метеоризм, бурчання живота, часте та рідке випорожнення. У людей відзначається психологічна стурбованість, розлад, зниження апетиту.

Своєчасне відвідування гастроентеролога на ранніх стадіях розвитку розладів травлення допоможе позбутися від симптомів, для того щоби хвороба не переросла у важку форму.

 

Клінічні прояви диспепсії, ознаки, симптоми

При диспептичних розладах проявляється аритмія та тахікардія, що впливає на життєво важливі показники.

Під час загального огляду у людей відзначаються такі ознаки диспепсії:

  • блідість слизових оболонок та шкірних покривів;
  • підвищене потовиділення;
  • кахексія;
  • жовтяниця.

Під час пальпації гастроентеролог визначить, чи є больові відчуття, збільшення органів та об'ємні утворення. Для виявлення прихованих чи явних домішок крові може призначатись дослідження per rectum.

Тривожні симптоми диспепсії, на які варто звернути увагу:

  • поява задишки, пітливість;
  • блювання, нудота;
  • швидка втрата ваги, анорексія;
  • біль під час ковтання, дисфагія;
  • призначення інгібіторів протонної форми та H2 блокаторів не дають ефекту;
  • наявність крові під час дефекації.

Звернути увагу та виявити обережність потрібно в тих випадках, коли у пацієнта виявлялися симптоми диспепсії: тахікардія, задишка, рясне потовиділення. Це може вказувати, що у людини розвивається гостра коронарна недостатність.

При хворобах шлунково-кишкового тракту клінічні прояви можуть мати хронічний характер. Симптоми диспептичних розладів поділяються на такі види:

  • виразковоподібні — больові відчуття натщесерце, частково проходять після прийому їжі;
  • дискінетичні — дискомфорт у ділянці живота, нудота, блювання, швидке перенасичення, після прийому їжі стан погіршується;
  • рефлексоподібні — відрижка з кислим присмаком і печія.

При диспепсичному розладі може чергуватись діарея та закреп, що вказує на розвиток синдрому подразненого кишечника. Це також характерне у разі прийому без рецепта проносних препаратів чи засобів проти діареї.

Особливості перебігу диспепсії під час вагітності

Під час вагітності диспепсичні розлади можуть розвиватися без симптомів. Для загострення розладів ШКТ характерні:

  • спазми в грудній клітці;
  • зменшення апетиту;
  • швидке перенасичення, навіть при прийомі невеликої кількості їжі;
  • часта відрижка.

Основний пік патології припадає на третій триместр.

 

Особливості диспепсії у дітей

Навіть у новонароджених дітей можуть виявлятися симптоми диспепсичного розладу. До основних причин розвитку диспепсії у дітей належать:

  • перекорм;
  • неправильний режим харчування;
  • введення нового прикорму.

Під час грудного вигодовування важливу роль відіграють продукти, які з'їла мама. Наприклад газовані напої, дуже жирні, копчені, солоні та гострі страви або немиті фрукти та овочі їй їсти не можна. Така їжа категорично заборонена в період годування дитини, тому що її шлунок ще не до кінця сформований.

Також диспепсичний розлад у малюка може бути спричинений прийомом лікарських препаратів (мамою або дитиною).

У підлітків диспепсія розвивається внаслідок розбалансування гормонів або перебудови організму. У цьому віці дуже важливо звертати увагу на скарги дитини, щоби захворювання не стало хронічним. У дітей диспепсія проявляється з такими ж симптомами, як і у дорослих.

Діагностувати розлад шлунка у малюків набагато складніше, тому що вони не можуть пояснити, що їх турбує. Дитячий гастроентеролог проведе необхідні аналізи, дослідження та призначить потрібне лікування.

Наслідки диспепсії

Якщо вчасно не призначити правильне лікування, виникають ускладнення при диспепсії:

  • анорексія, швидка втрата ваги;
  • аритмія;
  • загострення та розвиток геморою;
  • пошкодження слизових стравоходу;
  • захворювання нирок, порушення їхньої роботи.

Діагностика диспепсії

Для діагностики диспепсії обов'язково проводитися ретельний збір анамнезу. Лікарі клініки МЕДІКОМ застосовують як інструментальні, так і лабораторні методи досліджень. Форма обстеження при диспепсії залежить від стану пацієнта. Обов'язково здається біохімічний аналіз крові, аналіз калу та аналіз на Хелікобактер.

Діагностика диспепсії полягає в проведенні таких заходів:

  • Гастроскопія/ФГДС. Ендоскопія органів травної системи допомагає навіть на перших стадіях виявити наявність захворювання.
  • Аналіз соку шлунка (pH-метрія) визначення рівня кислотності.
  • УЗД органів травлення. Обстеження допомагає унеможливити ризик появи пухлин.
  • Колоноскопія. Для проведення використовується колоноскоп. Апарат вводитиметься через пряму кишку. Дане обстеження допомагає визначити практично всі захворювання органу, навіть у ранніх стадіях. У разі виявлення поліпів вони обов'язково видаляються, тому що їхня наявність може призвести до розвитку новоутворень.
  • Рентгенографія призначається лише у разі підозри на злоякісні чи доброякісні новоутворення.
  • Стравохідна манометрія допомагає визначити порушення перистальтики.

Лікування диспептичних розладів призначається лише після повного обстеження органів травлення.

Лікування диспепсії

Лікування диспепсії ґрунтується на усуненні проблем травлення. Використовується як медикаментозні методи, так і інші способи лікувального впливу.

Людині з диспепсичним розладом прописується голодування з лікувальною метою. Для дітей — 12 годин, для дорослого гастроскопія/ФГДС — 1–2 дні. Потім їжа в раціон вводиться поступово, водночас призначається вживання великої кількості рідини.

У дитини після голодування обов'язково чітко контролюється режим харчування. Давати треба лише ту їжу й ту кількість, яка відповідає віку дітей. Лікарі рекомендують робити на животі кругові масажні рухи за годинниковою стрілкою.

При розладі обов'язково прибираються з раціону продукти, які можуть спричиняти печію. Це — цитрусові фрукти, занадто солодкі та солоні продукти, газована вода, копченості, смажена їжа.

Якщо діарея не зникає, то призначається прийом лікарських препаратів. Також для поповнення організму корисними компонентами, потрібно приймати вітаміни. Для закріплення результату лікування диспепсії допомагає вода слабкої мінералізації. Її п'ють теплою, невеликими порціями за 20 хвилин до прийому їжі.

Лікування медикаментами обирається залежно від причин, які спричинили диспепсичний розлад.

Профілактика диспепсії

Щоб у майбутньому не знати, що таке диспепсія, необхідно якомога раніше почати вести здоровий спосіб життя та правильно харчуватися.

Крім цього, профілактика диспепсії грунтується на дотримання таких заходів:

  • відмова від їжі всухом'ятку та перекусів на роботі;
  • вживання тільки добре вимитих фруктів і овочів;
  • прийом тільки свіжих продуктів;
  • відмова від шкідливих звичок, особливості від алкогольних напоїв;
  • заняття фізичною активністю.

Розвитку диспепсії краще запобігти, ніж тривало лікувати. Регулярно звертайтесь до гастроентеролога клініки МЕДІКОМ, проходьте діагностичне обстеження.

Поради та рекомендації при диспепсії

Під час лікування диспептичних розладів важливу роль відіграє дотримання дієти. При розладі можна їсти такі види продуктів:

  • овочеві бульйони;
  • чорний і зелений чай;
  • рибу: річкові та морські сорти;
  • омлет та варені яйця;
  • молочні продукти: кефір, ряжанку, сирну запіканку;
  • каші: рисову, гречану, пшеничну, вівсяну, манну;
  • овочі: гарбуз, кабачки, картоплю, огірки, помідори, капусту;
  • фрукти: цитрусові, кавун, черешню, абрикос, гранат, полуницю;
  • м'ясо: телятину, язик, курячу печінку, кролика.

Правильна дієта дасть змогу швидко позбутися від симптомів диспепсичного розладу. У харчуванні варто виконувати такі рекомендації лікарів:

  • дотримуватися правильного режиму харчування, щоб уникнути порушень у виділенні шлункового соку;
  • скоротити кількість прийомів їжі до 5;
  • не приймати відразу після їжі горизонтальне положення;
  • відмовитися від продуктів, які можуть спричинити здуття та больові відчуття в животі, шлунку;
  • урізноманітнити харчування, яке містить корисні вітаміни та мінерали.

Страви необхідно готувати тільки на пару, без використання жирів. У кашу можна додавати невелику кількість вершкової олії.

 

Стаття носить інформаційно-ознайомлювальний характер. Будь ласка, пам'ятайте: самолікування може нашкодити вашому здоров'ю.

 

Джерела

Автор статті:

Лікар-гастроентеролог вищої категорії

Експерт у напрямку:

Лікар-терапевт, лікар-гастроентеролог

Який лікар лікує диспепсію?

У разі проявів перших симптомів розладу варто негайно звернутися до сімейного лікаря, який проведе первинний огляд. Тільки після діагностичних операцій і у разі наявності підозри на порушення роботи шлунково-кишкового тракту надається направлення до гастроентеролога. Він призначить додаткові аналізи й обере правильний метод боротьби з виявленим захворюванням.

 

Якісне лікування диспепсії у Києві здійснюється в медичній клініці МЕДІКОМ, де професійна діагностика та повний комплекс процедур проводиться в комфортабельних умовах центрів, які знаходяться на Оболоні та Печерську. Записуйтесь на консультацію за контактними телефонами і ставте нагальні питання. Запорука вашого здоров'я — це своєчасна і професійна діагностика.

Васкес Абанто Анна Естуардівна
Лікар-терапевт, лікар-гастроентеролог
comment 15
Ганчева Олена Анатоліївна
Лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог другої категорії
comment 10
Гелбутовська Ольга Дмитрівна
Лікар-гастроентеролог вищої категорії
comment 12
Зарицька Юлія Михайлівна
Лікар-гастроентеролог вищої категорії
comment 12
Кіслова Оксана Леонідівна
Лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
comment 5
Кравець Леонід Аркадійович
Лікар-гастроентеролог, ендоскопіст вищої категорії
comment 29
Огієнко Наталія Юріївна
Лікар-терапевт, гастроентеролог І категорії
comment 2
Присяжнюк Наталія Валеріївна
Дитячий лікар-гастроентеролог першої категорії
comment 18
Сіваш Неллі Василівна
Лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог вищої категорії
comment 12
Швець Олег Віталійович
Лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії, к.м.н., доцент
comment 0
Ялтонський Андрій Володимирович
Лікар-гастроентеролог, ендоскопіст першої категорії
comment 18

Вiдгуки

залишити відгук arrow arrow
Ваша оцінка
star star star star star
error
error
error
error
Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам?
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Передзвоніть
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Вільних операторів на лінії: 6
Замовлень дзвінків сьогодні: 100+
Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам?
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Вільних операторів на лінії: 6
Замовлень дзвінків сьогодні: 100+
Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам
в зручний час?
КНОПКА
ЗВ'ЯЗКУ
page-down