exit
search serach
Неотложные состояния у детей

Невідкладні стани у дітей. Допомога дитині перед приїздом лікаря

Контроль за здоров'ям дитини — це, мабуть, головна відповідальність батьків. Але не завжди дбайливий догляд вдома та особлива увага можуть убезпечити малюка від раптового поганого самопочуття та проблем зі здоров'ям. Тому у разі виникнення ускладнених симптомів обов'язково потрібна консультація лікаря. Якщо ж з'явилися складні симптоми, а показники життєво важливих функцій різко погіршились, необхідно вживати екстрені заходи. Так, виклик дитячої бригади невідкладної допомоги МЕДІКОМ допоможе оперативно та якісно надати маленькому пацієнту медичну допомогу, яка необхідна для первинної стабілізації стану та подальшої госпіталізації (якщо така буде необхідна). 

У разі явного погіршення здоров'я є можливість подальшого доправлення до стаціонару для детального обстеження та лікування. (Комплексну допомогу дитині в екстреній ситуації можуть надати у дитячому стаціонарі Клініки МЕДІКОМ.)

У яких випадках потрібно викликати лікаря

Викликати лікаря слід обов'язково, якщо у вашої дитини:

  • Блювання
  • Зневоднення організму
  • Висока температура
  • Утруднене дихання
  • Біль у животі
  • Біль у паховій області у хлопчиків
  • Ознаки бактеріального менінгіту
  • Кров у калі
  • Надмірна сонливість
  • Сплутаність свідомості
  • Судоми
  • Безпричинна агресія
  • Опіки
  • Забиття
  • Зміна загального стану (після проведеної вакцинації)
Відкрити Згорнути down

Блювота у дитини

Якщо у дитини почалася блювота, перш ніж дати їй щось попити, необхідно зробити паузу приблизно на 30-40 хвилин.

Потім потрібно дати дитині кілька невеликих ковтків чистої негазованої води без добавок: кип'яченої, відфільтрованої або мінеральної. (При можливості сходити в аптеку та придбати будь-який сольовий розчин для регідратації організму, для прийому всередину.) Якщо блювота не повторилася протягом 15 хвилин, продовжуйте частинами давати воду кожну чверть години.

Не давайте дитині їсти ще приблизно 4 години.

Якщо блювота не припиняється, у дитини може статися надмірне зневоднення. Тому у такому разі обов'язково викличте педіатра.

Якщо блювання не припиняється більше 24 годин, і особливо якщо воно не супроводжується проносом, необхідно викликати швидку допомогу.

Блювання і підвищення температури за відсутності діареї можуть бути ознаками багатьох небезпечних хвороб: апендициту, стрептококової ангіни, інфекції сечових шляхів тощо.

Якщо блювота містить сліди крові чи слизу, а також у випадках, коли блювотна маса зеленого кольору, може йтися про пошкодження чи непрохідності кишечника. За таких станів потрібна невідкладна медична допомога.

 

Зневоднення організму

Зневоднення організму може бути небезпечним. Особливо швидко зневоднення настає при проносі та блюванні. Іноді діти з сильною ангіною схильні пити менше рідини через те, що їм боляче ковтати. Це теж може призвести до дегідратації. Тому так важливо потроху, але постійно, давати дитині чисту воду при будь-якому з цих станів.

Ознаки зневоднення у дитини:

  • мочиться менше трьох разів на день;
  • головний біль;
  • сонливість;
  • сухість губ або язика;
  • тім'ячко злегка продавлюється (у немовлят). 

Перераховані вище симптоми потребують термінового виклику лікаря.

Відкрити Згорнути down

Що робити, якщо у дитини висока температура

Підвищення температури тіла до 39,4 °C може свідчити про серйозну бактеріальну інфекцію. Негайно зателефонуйте лікареві, хоч би якого віку була дитина. Якщо дитині не виповнилося 3 місяців, то слід негайно звернутися до лікаря за температури 37,8 °C, якщо вік дитини від 3 до 6 місяців – за температури 38,3 °C.

Важливим є не сам факт високої температури, а й поведінка і стан дитини при цьому. Якщо ви дали дитині жарознижувальне (парацетамолвмісні препарати для дітей), а вона годину після цього все ще плаче або вередує або поводиться не так, як зазвичай (наприклад, ніяк не може прокинутися), слід терміново викликати лікаря, навіть якщо температура не більше 38 °C. Якщо ж у дитини температура спала, вона жвава і спокійна, виклик лікаря може бути плановим.

Відкрити Згорнути down

Утруднене дихання

Утруднене дихання може бути причиною багатьох захворювань. Гучне або хрипке дихання є ознакою крупу, астматичного нападу або того, що дитина проковтнула чужорідне тіло.

Круп – це респіраторна хвороба, яка, зазвичай, супроводжується гавкаючим кашлем, що посилюється ночами.

Утруднення дихання при крупі відбувається під час вдиху і може стати легшим при вдиханні теплої пари води. Намагайтеся надати першу допомогу і паралельно викличте лікаря.

Звернутися до лікаря слід також за будь-яких симптомів утрудненого дихання, якщо воно триває більше 20-30 хвилин.

Відкрити Згорнути down

Надмірна сонливість, судоми, сплутаність свідомості та/або безпричинна агресія

Ці стани можуть бути викликані багатьма причинами, але вони вимагають виклику лікаря.

Судоми зазвичай характеризуються як ритмічні посмикування головою чи іншими частинами тіла. Найпоширеніші причини судом – травма голови або висока температура. Якщо судоми не припиняються довше 2-3 хвилин, необхідно викликати швидку допомогу.

Якщо дитина забила голову, уважно спостерігайте за її станом не менше 4 годин після травмування. У багатьох дітей травма голови супроводжується сонливістю та головним болем, можуть також статися поодинокі випадки блювання (або нудоти). Можна дозволити дитині спати в ці 4 години, але слід будити її кожні півгодини, щоб переконатися, що розбудити малюка не важко. При втраті свідомості, судомах, незвичайній поведінці або частому блюванні необхідно обов'язково викликати лікаря.

Випадкове вживання ліків або отрути також може стати причиною сонливості, судом, сплутаності свідомості та вимагає екстреного виклику швидкої допомоги. Постарайтеся напоїти дитину великою кількістю води та дати сорбент. Бажано, викликати блювоту.

Відкрити Згорнути down

Біль в животі у дитини

Він може мати різні причини: від запору до розладу шлунка чи шлункового грипу. Необхідно звернутися до лікаря, якщо біль не минає тривалий час і супроводжується цілковитою втратою апетиту, блювотою зеленуватого кольору або проносом із кров'ю.

Якщо біль настільки сильний, що дитина не може ходити або згинається навпіл, слід негайно викликати лікаря або невідкладну допомогу.

Біль вище пупа часто пов'язаний із проблемами травлення, розладами шлунка, газами або психологічним занепокоєнням (стресом). Біль нижче пупа може бути пов'язаний з інфекцією сечового міхура. Запор може спричинити гострий біль у лівій нижній частині живота. А гострий біль у правій частині може означати апендицит, і це привід викликати лікаря.

Допомога при гострому болі у дітей

Відкрити Згорнути down

Раптовий біль у паховій області у хлопчиків

У перші тижні або місяці життя малюка в паховій ділянці визначається випинання. У хлопчиків воно може опускатися в мошонку. Під час крику, плачу, при ходінні, чханні, позивах до випорожнення припухлість збільшується. Однак у горизонтальному положенні випинання іноді зникає і легко і безболісно переходить у черевну порожнину.

У 20 % випадків може виникнути раптове утиснення грижового вмісту. Це означає, що кишка застрягла в паховому каналі, кровоносні судини вигнулися і перекрилися.

У результаті виникають сильні болі, нудота, блювота, неспокій дитини.

У цьому випадку показане оперативне лікування в екстреному порядку.

Не витрачайте час і викликайте додому або педіатра, або швидку допомогу.

Відкрити Згорнути down

Ознаки бактеріального менінгіту у дітей

Основними ранніми симптомами менінгіту є підвищення температури тіла, головний біль із блюванням, ригідність (напруженість) потиличних м'язів із тенденцією до відкидання голови назад, а також почервоніле і болюче горло. Зазвичай вони виникають після гострих респіраторних захворювань дихальних шляхів.

У дітей до 2 років менінгіт, зазвичай, призводить до підвищення температури тіла, відсутності апетиту, блювання, дратівливості, судом, постійного плачу, шкіра над тім'ячком стає напружена, і воно може випинатися. На відміну від підлітків і дорослих, у дітей першого року життя не завжди розвивається ригідність потиличних м'язів. Тому, якщо в дитини виникли наведені симптоми, обов'язково терміново треба викликати педіатра додому або швидку допомогу.

 Невідкладна допомога дітям
Відкрити Згорнути down

Кров у стільці дитини

За наявності слідів крові в калі завжди слід проконсультуватися з лікарем. Залежно від того, в якому відділі шлунково-кишкового тракту сталася кровотеча, колір крові може бути різний. Новонароджена дитина може проковтнути кров матері при пологах або з груді під час годування. В цьому випадку кров, зазвичай, чорного кольору і слизова. При цьому інших симптомів не спостерігається і дитина виглядає здоровою.

Запалення тонких і товстих кишок може спричинити появу кривавого, рідкого випорожнення. Також проблема може виявлятися здуттям живота, ослабленим та хворобливим виглядом.

Уточніть раціон дитини за останню добу. Цілком ймовірно, що дитина їла щось червоного кольору (наприклад, буряк або желе з червоним барвником), і це може бути схоже на кров.

Стілець темного кольору може бути після вживання деяких препаратів – наприклад, препаратів заліза.

Хоча причини крові в стільці можуть бути незначними, наприклад, невеликі травми кишечника або анусу внаслідок закрепу, звернення до лікаря необхідно, щоб виключити більш серйозні стани.

І дуже важливо, щоб мама ретельно описала колір стільця: змішана кров зі слизом або зі стільцем, яка консистенція, частота, запах і колір стільця, який загальний стан дитини, якою була температура перед візитом лікаря.

Відкрити Згорнути down

Опіки у дитини: перша допомога

Якщо дитина обпеклася, перше, що потрібно зробити, — визначити тяжкість опіку. Саме від ступеня залежить: чи можете ви надавати самостійно першу домедикаментозну допомогу. І ступінь — почервоніння шкіри, ІІ ступінь — утворення бульбашок на поверхні шкіри, ІІІ та ІV ступені — до пошкоджень шкірного покриву приєднуються ураження м'язів і кісток.

Опіки ІІІ та ІV ступенів вимагають негайної госпіталізації дитини. Тому головна допомога у цьому випадку — виклик невідкладної допомоги.

При опіках І та ІІ ступенів потрібно:

  • охолодити уражену ділянку шкіри (найкраще це зробити під проточною холодною водою);
  • знеболити (малюку можна дати один із дитячих препаратів, що містять парацетамол або ібупрофен);
  • обробити пошкоджене місце ранозагоювальним та/або протизапальним засобом на основі декспантенолу.

Категорично заборонено при термічних опіках:

  • охолоджувати шкіру водою при опіках ІІІ та ІV ступенів;
  • охолоджувати шкірний покрив льодом та крижаною водою (при опіках будь-якого ступеня);
  • самостійно намагатися зняти одяг, що прилип до рани;
  • проколювати бульбашки;
  • використовувати для обробки олію, розчин йоду та діамантового зеленого, перекис водню (будь-який %), спирт.
Відкрити Згорнути down

Забиття (забої) у дітей: перша допомога

Забій — одна з найбільш поширених травматизацій серед дітей, при якій, зазвичай, не порушується цілісність тканин, але пошкоджуються судини; проявляється підвищеною набряклістю та синцем (гематомою).

Щоб допомогти дитині при забитті, потрібно:

  • прикласти на місце удару холодне (мішок з льодом, змочений у крижаній воді рушник; лід краще прикладати через шар тканини, щоб не було безпосереднього контакту зі шкірним покривом) — це зніме біль і попередить наростання набряку та/або гематоми;
  • викликати лікаря додому або самостійно транспортувати дитину до травмпункту — якщо синець швидко збільшується в розмірах (скоріше за все знадобиться виконання пункції для відсмоктування крові).

У тому випадку, коли дитина вдарилася головою, у неї з'явилися садна або «гуля», потрібно прикласти холодний компрес на 20 хвилин (з перервами). Для цього, перед тим як прикласти пакет з льодом до забитого місця, обов'язково оберніть його рушником. Після охолодження, якщо є порушення цілісності тканин, необхідно обробити ушкодження антисептиком. Першу добу потрібно дуже уважно спостерігати за станом дитини та при появі будь-яких тривожних симптомів (сонливість, запаморочення, почервоніння очей, блювання, потемніння в очах тощо) викликати швидку допомогу.

 

Зміна загального стану після вакцинації

Поява температури, інфільтрату (підшкірного ущільнення) у місці ін'єкції, виражене занепокоєння — це є приводом для прийому дитиною протиалергічного препарату. Також можна змастити місце введення вакцини засобом проти набряків (на якому препараті зупинити свій вибір — обов'язково проконсультуйтеся з лікарем перед вакцинацією). Якщо інфільтрат більше 8 см, треба викликати лікаря додому.

При підвищенні температури понад 38,5 ⁰C (у дітей, схильних до судом цей «поріг» не повинен перевищувати 37,6 ⁰C), необхідно використовувати жарознижувальні засоби (парацетамол-, німесулід- та ібупрофенвмісні препарати для дітей). Якщо висока температура зберігається і після прийому препаратів або виявилися інші порушення самопочуття дитини, слід викликати лікаря.

Також повинен насторожувати батьків завзятий монотонний пронизливий крик малюка, який не проходить протягом 3-х годин, та судоми.

У будь-якому випадку, при появі зайвої дратівливості, сонливості, а також при підвищенні температури та прояві іншої симптоматики у дитини батьки повинні бути особливо уважними і діяти строго відповідно до рекомендацій педіатра. Якщо стан дитини різко погіршується, необхідно викликати лікаря додому чи невідкладну допомогу.

Відкрити Згорнути down

Питання-Відповідь

Що робити з дитиною при непритомності?

При непритомності у дитини їй потрібно негайно надати першу допомогу:

  • організувати комфортний температурний режим та доступ свіжого повітря;
  • укласти на горизонтальну поверхню: голова повинна бути трохи піднята, а ноги необхідно підняти вище рівня голови;
  • повернути голову на бік для профілактики аспірації блювотними масами;
  • розстебнути або зняти одяг, який утруднює дихання;
  • викликати невідкладну допомогу, якщо дитина не приходить до тями довше 5 хвилин;
  • залишатися поруч та контролювати дихання до приїзду бригади лікарів.

Причини та симптоми непритомності можуть бути різними і для складання подальшого плану дій слід проконсультуватися з педіатром.

Чого не слід робити при задусі дитини?

При задусі з'являються такі ознаки:

  • дитина не може кричати чи говорити;
  • свистячі шуми;
  • спроби кашлю;
  • посиніння обличчя.

При появі симптомів ядухи необхідно дотримуватися правил надання першої допомоги. При наданні допомоги не можна піддаватися паніці, потрібно діяти чітко за алгоритмом.

Під час спроб допомогти дитині не можна намагатися видалити сторонній предмет, що застряг глибоко в горлі, оскільки ви можете проштовхнути його ще глибше. Не варто пропонувати воду – постраждалий не зможе її проковтнути.

Що робити при сонячному чи тепловому ударі у дитини?

Симптоми сонячного та теплового удару схожі та їх буває складно розрізнити без участі лікаря. Для надання першої допомоги необхідно:

  • відвести дитину в прохолодне місце;
  • укласти на горизонтальну поверхню, ноги трохи підняти;
  • обкласти мокрими компресами на лобі, грудях;
  • напувати дитину прохолодною злегка підсоленою водою або сольовим розчином (Регідрон);
  • якщо температура тіла не знижується, дати прийняти жарознижувальне;
  • при підвищеній температурі понад 48 годин слід звернутися до лікаря-педіатра.

Якщо стан дитини не покращується протягом першої години, виникла непритомність, зупинка дихання або судоми необхідно викликати невідкладну допомогу.

Стаття носить інформаційно-ознайомлювальний характер. Будь ласка, пам'ятайте: самолікування може нашкодити вашому здоров'ю.

Відкрити Згорнути down

Лікарі

При розвитку яскраво виражених симптомів дитину потрібно обстежити та пролікувати в умовах дитячого стаціонару, сучасний варіант якого можна знайти на базі Клініки МЕДІКОМ. Звертайтеся до нас — довірте здоров'я вашого малюка професіоналам. У нас працюють найкращі фахівці з багаторічним досвідом надання медичної допомоги дітям, зокрема при невідкладних станах та станах, що складно діагностуються. Щоб викликати бригаду невідкладної допомоги, лікаря додому або записатися на прийом, ви можете цілодобово скористатися одним із контактних номерів клініки, які вказані на нашому офіційному сайті. Будьте уважні!

comment 24
Волова Катерина Федорівна
Завідуюча педіатричним відділенням на Печерську, лікар-педіатр вищої категорії
comment 19
Антропова Тетяна Вікторівна
Завідуюча педіатричним відділенням на Оболони, лікар-педіатр вищої категорії
comment 12
Бондаренко Марія Сергіївна
Лікар-педіатр, консультант з грудного вигодовування
comment 3
Грицай Світлана Василівна
Лікар невідкладних станів другої категорії
comment 20
Зиньковська Софія Михайлівна
Лікар-педіатр першої категорії, лікар-педіатр бригади невідкладної допомоги
comment 18
Лисенко Олена В'ячеславівна
Лікар педіатр-неонатолог першої категорії
comment 31
Попович Світлана Михайлівна
Лікар-педіатр першої категорії
Пов'язані послуги
Педиатрия
Консультація педіатра
Вызов врача на дом
Виклик лікаря додому
Травмпункт
Травмпункт 24/7
Дитяча невідкладна допомога
Дитяча невідкладна допомога

Виїзд по Києву та районамВиїзд бригад невідкладної допомоги здійснюється по всіх районах Києва (Оболонь, Печерськ, Поділ, Святошин, Дарниця, Голосіївський, Шевченківський, Солом'янський, Дніпровський, Деснянський) та передмістя (Вишгород, Буча, Ірпінь, Бровари).

Відкрити Згорнути down

Вiдгуки

16.09.2022 19:39
Христина

Цікава стаття. А ще дуже часті у літній період дитячі травми. У племінника так стався вивих ліктьового суглоба під час катання на роликах. Одразу звернулися за мед. допомогою у Медіком, думали, що перелом. Обійшлося без гіпсу, але фіксуючу пов'язку довелося носити. Тепер одягає і наколінники, і налокітники.

20.08.2022 16:05
Михайло

Інформативна стаття! Дякую за цікавий матеріал.

31.05.2022 11:55
Інна

Так, у разі виникнення критичної ситуації, головне - своєчасне надання невідкладної допомоги дитині. Дякую за статтю.

12.01.2022 10:25
Тетяна

У дитини піднялася температура. Дали жарознижуюче, але температура не знижувалася. Викликали педіатричну бригаду невідкладної допомоги Медіком, до моменту приїзду жар у дитини почав спадати))) Лікар "прослухав" дитину, виключив критичний стан. Далі спостерігалися у педіатра із бронхітом.

01.10.2021 20:14
Олена В.

У дочки почалося зневоднення після блювоти та проносу. До приїзду лікаря намагалася напоїти водою по чайній ложечці, але нічого не виходило. Знову відкривалася блювота. Нас забрали до стаціонару, зібрали аналізи та пролікували інфекцію. Задоволена оперативною роботою лікарів клініки, змогли швидко допомогти дитині.

04.09.2021 15:55
Надія Іващенко

Уся наша родина отримує лікування у клініці МЕДІКОМ. І я часто шукаю інформацію на сайті. Одного разу мені дуже допомогли поради при ускладненому диханні у дитини. Я змогла надати необхідну допомогу до приїзду лікаря.

31.07.2021 08:10
Ольга

У моего ребенка часто бывает аллергия. Но, благодаря советам нашего доктора Матвеевой Светланы Юрьевны (она не только педиатр, но и аллерголог высшей категории), я знаю, что предпринять в случае неожиданного приступа, какие препараты можно дать, что должно быть в домашней аптечке. Рада, что наблюдаемся у Светланы Юрьевны!

26.06.2021 22:04
Светлана Михайлова

Самое сложное - сохранить спокойствие и трезвый ум, когда у ребенка судороги, при этом оказать первую помощь и вызвать неотложку. У меня ребенок страдает эпилептическими судорогами. Я уже знаю, что нужно предотвратить удушье и западение языка, под голову положить что-то мягкое и находиться безотрывно рядом до прибытия врачей. В свою очередь, работники скорой помощи клиники МЕДИКОМ никогда не подводили, всегда реагируют очень быстро. Огромная благодарность!

15.04.2021 11:45
Анна

Ребенок часто болеет, поэтому мы почти "свои" в кабинете у Татьяны Викторовны Антроповой. Наш врач научила меня, какую температуру сбивать, а какую можно перетерпеть, что происходит в организме в это время. Как реагировать, когда температура выше 39. Я знаю, что необходимо сделать, чтобы помочь сыну до приезда врача, если будет сильный жар. Ни один вопрос не остается без ответа после посещения Татьяны Викторовны.

Показати ще 3

arrow

Всього 9 відгуків

залишити відгук arrow arrow
Ваша оцінка
star star star star star
error
error
error
error

Натискаючи кнопку, ви дозволяєте обробку персональних даних та погоджуєтесь з політикою конфіденційності.

Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам?
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Передзвоніть
Наприклад: 0XX XXX XX XX

Натискаючи кнопку, ви дозволяєте обробку персональних даних та погоджуєтесь з політикою конфіденційності.

Вільних операторів на лінії: 6
Замовлень дзвінків сьогодні: 100+
Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам?
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Вільних операторів на лінії: 6
Замовлень дзвінків сьогодні: 100+
Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам
в зручний час?
КНОПКА
ЗВ'ЯЗКУ
telegram page-down