Вам передзвонити?

Викличте лікаря додому

Дата народження
Зручний час прибуття
з
до

Запис на консультацію

Дата народження
Зручний час прибуття
з
до

Напишіть 
відгук

   

Як уникнути отруєння?

 
Як уникнути отруєння?
26 липень 2016

Літо - пора найчастіших харчових отруєнь, які пов'язані із вживанням ранніх кавунів. Причин цьому декілька. У ранніх фруктах дуже часто міститься велика кількість нітратів, здатних викликати серйозне отруєння. Також не завжди дотримуються правила транспортування та зберігання.

Ми так скучили за їх смаком, що як тільки вони з'являються на прилавках ми їх одразу ж купуємо. Але не забувайте, що в ранніх баштанних може міститися підвищена кількість нітратів - небезпечних хімікатів, які здатні викликати серйозне харчове отруєння.

Нітрати (азотисті добрива, якими підгодовують рослини) наш організм перетворює в небезпечні речовини - нітрити. Саме вони викликають отруєння. Виміряти рівень нітритів можна тільки за допомогою спеціального приладу, або ціною здоров'я.

Перші ознаки отруєння нітритами проявляються через 4-6 годин після вживання в їжу кавуна, що містить їх велику кількість. Якщо не надати першу допомогу, то нітрати, вірніше, їх похідні можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю, особливо серцево-судинніій та нервовій системі.

Першими ознаками отруєння є:

  • нудота, блювота, діарея;
  • біль в животі;
  • підвищена температура;
  • ознаки інтоксикації організму (слабкість, ломота).

Якщо у вас або у когось з ваших близьких проявилися подібні симптоми після вживання кавунів, необхідно негайно надати першу допомогу і, при необхідності, викликати лікаря.

Перша допомога

В першу чергу, при перших ознаках отруєння, хворого необхідно напоїти розчином марганцівки або сольовим розчином, і допомогти викликати блювоту. Так людина звільнитися від шкідливих речовин, які ще не встигли засвоїтися.

Після цього необхідно укласти людину в ліжко і дати йому випити будь абсорбуючий засіб (наприклад, активоване вугілля). Давайте хворому побільше пиття, теплої кип'яченої води або води без газу.

Обов'язково простежте чи зменшилися симптоми отруєння в першу годину після надання допомоги, якщо ні - викликайте лікаря. Можливо отруєння занадто сильне і необхідно промивання шлунка або додаткова діагностика. Особливо варто викликати лікаря, якщо ознаки отруєння виявилися у літньої людини, вагітної жінки чи дитини до 12 років.

Запобіжні заходи

Крім нітратів велику небезпеку становлять різні кишкові інфекції та гнильні бактерії, які можуть міститися як на самих фруктах, так і потрапити в організм через брудні руки. Одним з найнебезпечніших є ботулізм - небезпечне захворювання, яке вимагає негайної медичної допомоги.

Дотримуйтеся цих порад, і ви значно знизите ризик харчового отруєння влітку:

  • не купуйте ранні кавуни, дочекайтеся повноцінного початку сезону;
  • мийте руки після кожного виходу на вулицю та перед їжею;
  • перед тим як розрізати кавун, помийте його;
  • не купуйте надрізані або пошкоджені кавуни;
  • не просіть надрізати кавун, використовуйте для перевірки його стиглості інші способи;
  • не купуйте кавуни на стихійних ринках;
  • не їжте м'якоть близько до шкірки - саме там накопичується найбільша кількість нітратів.

Кілька рекомендацій, як обрати стиглий кавун:

  • кавун великий, але легкий;
  • хвостик кавуна сухий;
  • малюнок повинен бути чітким;
  • стисніть кавун, характерний хрускіт означає, що він стиглий;
  • при постукуванні лунає глухий звук;
  • жовта земляна пляма не дуже велика;
  • верхній блискучий шар без нальоту;
  • на кавуні немає пошкоджень, вм'ятин і тріщин.

Перевірка кавуна на нітрати: перед вживанням виріжте шматочок м'якоті і киньте в склянку з водою. Якщо вода стала яскраво-рожевої - обережно, в кавуні багато нітратів, якщо вода просто помутніла - кавун чистий.