exit
search serach
Rомплексное лечение заболеваний опорно-двигательного аппарата, современные представления

Комплексне лікування захворювань опорно-рухового апарату

Людський організм - творіння божественне, складність і багатогранність його роботи ще багато в чому не пізнана.

Безліч систем, підсистем, органів злагоджено працюють для подовження життя. Будь-яка реакція організму спрямована на самозбереження або самовідновлення, підтримання гомеостазу чи продовження роду.

Коли лікарю випадає місія втручатися в ці процеси, то й підходити до цього треба з повагою, як мінімум, не забувати - перед тобою система. Марно відновлювати одну цеглинку в кривій стіні, якщо розчин поганий, а у майстра криві руки.

Подібна ситуація - з людиною. Якщо при остеохондрозі організм "сигналізує" про наявну проблему болем і запаленням, то, пригнічуючи ці реакції, ми даємо перепочинок органу, але недуга залишається. Здебільшого при остеопорозі, хоч скільки постачай організму кальцій, нічого не зміниться, поки ми не "попросимо" організм ввести кальцій у клітину.

Тому важливим моментом вважаю не нав'язувати людському організму якихось ліків, а допомогти відновити або включити в роботу систему саморегуляції. Зовсім не відкидаю місцеве лікування, я все-таки травматолог. Але стабільний результат можемо отримати тільки за відновлення міжсистемних зв'язків керування, обмінних процесів. А що відповідає за ці процеси? Звісно, не самі суглоби або хребет. Необхідно відновити роботу внутрішніх органів, можливо - гормональної системи.

Звичайно, оперативне лікування і потужна лікарська терапія, однозначно, показані за екстрених ситуацій або коли вже орган незворотно змінений (напр., коксартроз 3-4 ст.). Але ж більшість людей страждає на хронічну патологію. І лікувати остеохондроз диклофенаком – це наче виправляти цеглинку в кривій стіні.

У своїй практиці займаюся не тільки захворюваннями опорно-рухового апарату, а й багатьма іншими порушеннями, маю спеціалізацію і практику з рефлексотерапії з 2001 року.

Відкрити Згорнути down

Алгоритм роботи

Діагностика.

  1. Скарги. Анамнез. Огляд, включаючи виявлення зон м'язової напруги, переродження фасціальних структур уздовж хребта і суглобів; по меридіанах і біологічно активних точках; обов'язкова пальпаторна діагностика внутрішніх органів.
  2. Дані лабораторних, рентгенологічних, ендоскопічних та ін. методів.

Лікування.

Ураховує відновлення всіх порушених рівнів: безпосередньо хребта; структури та функції навколишніх м'яких тканин ; функції внутрішніх органів ; обмінних процесів. Тоді й ефект буває стійкий, і результати добрі.

Представлену тактику лікування застосовую до пацієнтів із хронічною, часто — тривалою патологією. У гострих випадках додаються й інші елементи.

 

1. Мануальна корекція хребта і суглобів.

Усунення функціональних блоків у міжхребцевих рухових сегментах відновлює крово- й лімфообіг, поліпшує іннервацію місцево та у відповідних цим сегментам внутрішніх органах. Сприяє розриву порочного кола: функціональна недостатність внутрішнього органу - патологія хребта. Застосовую методики та за  Левітом, і щадні м'якотканинні, і остеопатичні, і дефанотерапію. Останні методики виключають жорсткий вплив на хребет, поштовхові та скручу вальні дії, вони комфортні для пацієнта і можуть застосовуватися навіть при наявності гриж дисків. За необхідності - прийоми ПІР (постізометрична релаксація м'язів). Підхід індивідуальний, залежно від віку пацієнта і стану хребта. М'якими методиками працюю навіть із вагітними, що страждають на попереково-крижові болі.

 

2. Остеопатія внутрішніх органів.

Остеопатія розглядає організм як єдине ціле, як багатогранну систему, з урахуванням зв'язків із зовнішнім середовищем. Неможливо лікувати окремо правий або лівий колінний суглоб. Відновлювати потрібно весь організм. На розвиток багатьох захворювань впливає ступінь функціональних порушень у внутрішніх органах, зокрема венозні й лімфатичні застої в них або навколишніх тканинах, а також порушення розташування органів, які можуть виникати в результаті фізичних навантажень, травм, інтоксикацій, хронічних захворювань. Усунення цих застійних явищ і поліпшення кровообігу в області живота сприяє рефлекторному посиленню кровообігу і в області голови, хребта, кінцівок, усуває ділянки стійкого м'язового спазмування.

Мануальна терапія хребта тільки на якийсь час знімає больовий синдром. Працюючи з внутрішніми органами, ми впливаємо на причину захворювання. Кожен внутрішній орган має зони представництва вздовж хребта (а також на кінцівках, голові, шиї), які проявляються м'язовими напруженнями, згодом переходять у зони ущільнення, фіброзування, переродження. І поки не усунеш функціональну недостатність органів, місцевий вплив на хребет даватиме тільки тимчасовий ефект. Це ж стосується і лікування сколіозів у дітей та інших патологій. І навпаки, ми бачимо швидкий позитивний ефект за больових проявів в області хребта, усунувши застійні зміни у відповідному внутрішньому органі.

 

3. Біопунктура.

Біопунктура - це поєднання методу акупунктури та введення гомеопатичних препаратів.

Метод унеможливлює токсичний вплив, який буває при застосуванні фармакологічних ліків. Гомеопатія вводиться по біологічно активних точках, даючи поєднуваний ефект. Препарати добирають індивідуально, вони впливають і на опорно-руховий апарат, і на внутрішні органи, і на обмінні процеси. Метод самодостатній при багатьох хронічних процесах, які часто не піддаються лікуванню за класичною лікарською терапією.

 
лікувальна фізкультура
реабілітація

4. Комплекс лікувальної фізкультури.

Обов'язкова умова для відновлення функції м'язів, що оточують хребет, закріплення ефекту від лікування. Причому важливо не просто займатися фізичними вправами, а працювати за певною методикою, зміцнюючи "потрібні" групи м'язів.

Ефект буде відчутний незабаром.

Відкрити Згорнути down

Питання-Відповідь

З чого складається опорно-руховий апарат?

Опорно-рухова система (кістково-м'язова система, локомоторна система, скелетно-м'язова система, опорно-руховий апарат) – це сукупність кісток, що утворюють скелет (череп, хребет, кістки кінцівок), а також суглобів, сухожиль, м'язів та іннервуючих їх нервових утворень та закінчень. Лікар ортопед-травматолог проводить обстеження та призначає лікування, виходячи з тяжкості захворювання кісток або суглобів, складності травм спини та пошкоджень хребта тощо.

Яке захворювання опорно-рухового апарату є найпоширенішим?

Найбільш поширеним захворюванням опорно-рухового апарату у дітей є сколіоз, інтенсивний розвиток якого відбувається у школі. Цьому сприяють сутулість та неправильні пози за партою. У дорослих найчастіше зустрічається артроз та остеохондроз (запалення, деформації, руйнування суглобів), радикуліт та міжхребцева грижа (патологічні запалення, здавлення нервових закінчень хребта, випинання міжхребцевого диска внаслідок розтягувань та надмірних навантажень).

Хто лікує опорно-руховий апарат?

Порушення роботи кістково-м'язової системи, хребетного стовпа та інших відділів скелету лікує ортопед-травматолог. Пошкодження спини та хребта – компетенція вертебролога. Реабілітолог допомагає подолати несприятливі наслідки захворювань кістково-м'язової системи та підбирає відповідні до конкретного випадку заходи профілактики.

Які зміни відбуваються в опорно-руховому апараті з віком?

З віком у людей похилого віку знижується вміст кальцію в кістковій тканині, порушується гормональний фон, внаслідок чого відбуваються деформації кісток, дистрофічні зміни в суглобах та атрофія м'язів. Щоб запобігти стрімкому погіршенню стану, відновити мобільність та відновитись після переломів та інших травм, необхідні заняття з реабілітологом.

Стаття носить інформаційно-ознайомлювальний характер. Будь ласка, пам'ятайте: самолікування може нашкодити вашому здоров'ю.

Відкрити Згорнути down
Автор статті:

Лікар-невролог, вертебролог, мануальний терапевт вищої категорії, рефлексотерапевт вищої категорії

Експерт у напрямку:

Лікар-невролог, вертебролог, мануальний терапевт

Вiдгуки

17.11.2021 12:42
Виктор Петрович

Страдал болями в суставах, думал это возрастное, часто реагировали суставы на погоду. Но решил обследоваться и узнал настоящую причину болей - нейрогенная артропатия. Теперь буду проходить курс лечения от невролога клиники МЕДИКОМ. Спасибо, что помогли разобраться в проблеме.

26.10.2021 15:35
Николай

Ох, я и мучился болями в спине... Какие только мази, гели и даже обезболивающие таблетки не пробовал - все снимали симптомы только краткосрочно. Однажды сильно защемило между лопатками прямо в разгар рабочего дня. Тогда уже и пришлось действовать решительно. Хорошо, что на работе коллеги уже обращались в клинику МЕДИКОМ и посоветовали мануального терапевта оттуда. Так попал на прием к человеку с золотыми руками, прошел все обследования, которые нужны и на их основании уже комплексное лечение, которое (о, чудо) оказалось наконец эффективным и помогло мне забыть о мучительных болях в спине. Спасибо моему мануальному терапевту - Игорю Васильевичу.

31.08.2021 19:05
Елизавета Викторовна

Вот уж не думала, что наконец-то смогу забыть о болях в спине. Сидячая работа все-таки привела к остеохондрозу. Благо, еще есть такие врачи, как в клинике МЕДИКОМ, которые не будут пичкать таблетками, дабы просто снять симптомы, а предложат полноценное и главное безвредное, без побочных эффектов лечение, с коррекцией образа жизни. Лечебная гимнастика и мануальная терапия уже на первых сеансах помогли почувствовать результаты. Спасибо вам!

12.07.2021 11:55
Марина

Ребенку на мед. осмотре в школе поставили диагноз "Сколиоз". Я в панике давай искать ортопеда. Наткнулась случайно в клинику МЕДИКОМ, понравился подход в лечении заболеваний опорно-двигательного аппарата. Решила обратиться и не пожалела. Оказалось, у сына только начинающийся сколиоз, который можно исправить за небольшой промежуток времени. Так что однозначно будем лечиться здесь, рекомендую!

09.06.2021 20:15
Андрей

Всегда покупал в аптеке своей пожилой маме всякие Диклофенаки для снятия болей в пояснице. Но недавно её сильно так "прихватило" и решили обратиться в МЕДИКОМ, так как ранее слышал, что там хорошие специалисты. И действительно, нам помогли! Сначала обследовали, а затем назначили курс лечения, с первых дней которого маме стало намного легче.

Показати ще 2

arrow

Всього 5 відгуків

залишити відгук arrow arrow
Ваша оцінка
star star star star star
error
error
error
error

Натискаючи кнопку, ви дозволяєте обробку персональних даних та погоджуєтесь з політикою конфіденційності.

Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам?
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Передзвоніть
Наприклад: 0XX XXX XX XX

Натискаючи кнопку, ви дозволяєте обробку персональних даних та погоджуєтесь з політикою конфіденційності.

Вільних операторів на лінії: 6
Замовлень дзвінків сьогодні: 100+
Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам?
Наприклад: 0XX XXX XX XX
Вільних операторів на лінії: 6
Замовлень дзвінків сьогодні: 100+
Прийнято! Ваш дзвінок опрацьовується.
Хочете, передзвонимо Вам
в зручний час?
КНОПКА
ЗВ'ЯЗКУ
telegram page-down